25.11.2016 / Yleinen

Diacorin kaupalla haetaan diakoniaan varmempaa tulovirtaa

Julkaistu Kategoriat YleinenAvainsanat , , ,
Jaa:

Suomalaisen terveysalan myllerrys toi esiin keskiviikkona (23.11.2016) julkaistun suunnitelman diakoniataustaisen Diacorin fuusiosta lähinnä kansainvälisten sijoittajien omistamaan Terveystaloon. Diacorin pääomistaja on Helsingin Diakonissalaitos (HDL), siis yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on edistää diakoniaa osittain terveysliiketoiminnasta saaduilla rahoilla.

Kaupassa Terveystalo sulauttaa Diacorin itseensä ja HDL saa vastaavasti osuuden Terveystalon osakkeista kohdennetulla osakeannilla.

Ratkaisun taustalla ovat yksinkertaiset asiat. Saadakseen jatkossakin varmempaa ja tasaisempaa tuottoa terveysalasta on HDL:n mielekkäämpää myydä Diacor kuin jäädä pienenä ja itsenäisenä tekijänä toimimaan sektorille, jossa muutokset ovat rajuja. Kilpailu alalla on kovaa ja Diacor on joutunut aiempaa enemmän haastetuksi monella rintamalla.

diacor

Diacorin tilinpäätöksen mukaan vuonna 2015 noin 78,9 miljoonan euron liikevaihdolla tulosta syntyi 4,6 miljoonaa. Veroja tästä meni 0,7 ja voittoa syntyi 3,9 miljoonaa euroa. Se, millä hinnalla Diacor nyt myytiin, on vielä liikesalaisuus. HDL:n toimitusjohtaja Olli Holmström ei paljasta kaupan arvoa tai HDL:n tulevaa osuutta Terveystalosta. Osuus on kuitenkin ”merkittävä”.

– Odotamme omistustemme synnyttävän meille tasaista ja pitkäkestoista tuottoa. Säätiö on ollut toiminnassa 149 vuotta, eikä nytkään olla pikavoittoja tavoittelemassa. Terveystalon omistuksen tuottotavoitteita ei ole määritelty lyhyelle aikavälille, toteaa Holmström

Terveystalon maine verosuunnittelussa

Viime vuosikymmenellä terveysalan toimijoiden maine sai pahoja kolhuja, kun kävi ilmi, että verosuunnittelu oli yleistä ja veroja maksettiin Suomeen nihkeästi. Vielä vuonna 2014 Diacor niitti mainetta sillä, se oli maksanut suhteessa muita enemmän veroja. Vastaavasti Terveystalo oli tuolloin tapetilla verosuunnitteluepäilyjen vuoksi. Vielä vuonna 2015 Terveystalo maksoi yhteisöveroa ainoastaan 190 000 euroa. Summan pienuutta selitetään aiempien vuosien ”tappioilla”.

Terveystalon kohdalla epäilyjä eivät hälventäneet sisaryhtiöt Luxembourgissa ja selitykset miksi verojen maksaminen Suomeen oli niukkaa. Tämän vuoksi moni olikin yllättynyt aatteellisen Diakonissalaitoksen ja verosuunnitteluyhteyksissä mainitun Terveystalon liitosta.

Katse tulevaan

Holmström ei näe kaupassa huolta, sillä Terveystalon nykyisen omistajan, pohjoismaisen pääomarahoitusyhtiön EQT:n, aikana on veroparatiiseissa sijainneet sisaryhtiöt tyhjennetty ja niiden alasajaminen on jo käynnissä.

Muuttaako siis liitto Diakonissalaitoksen kanssa Terveystalon toimintaa ja ryhtyykö uusi omistaja tiukkaan moraaliohjaukseen?

Diacor ei ole spesifisti ’diakoninen yritys’ eikä Terveystalostakaan sellaista voi tulla. HDL käyttää diakonian arvoja omistajana muuntamalla saatua tuottoa omassa toiminnassa diakonian arvojen mukaiseksi työksi.

Holmströmin mukaan kaupassa ei ole tästä kyse vaan nyt haetaan sijoitukselle tuottoa.

– Emme ole aiemminkaan käyttäneet diakonian arvoja aktiivisesti yksityisen terveysliiketoiminnan ohjauksessa. Diacor ei ole spesifisti ’diakoninen yritys’ eikä Terveystalostakaan sellaista voi tulla. HDL käyttää diakonian arvoja omistajana muuntamalla saatua tuottoa omassa toiminnassa diakonian arvojen mukaiseksi työksi.

Kaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää.