9.5.2016 / Yleinen

Digivallankumous antaa Kytkin-lehdelle uuden elämän

Julkaistu Kategoriat Yleinen
Jaa:

Kytkin1975”Kirkossa on tapana laskea kvartaaleja, siis neljännesvuosisatoja”, lohkaisi piispa Kaarlo Kalliala kerran. Luterilaisen kirkon historiassa on nyt vasta toisen kvartaalin loppuyhteenvetojen aika. Kytkin-lehti on tässä ajanlaskussa vasta kovin nuori tekijä, vasta hiljattain neljä vuosikymmentä juhlinut aviisi. Sen ensimmäinen julkaisu näki päivänvalon 7.10.1975 ja silloinkin tituleerasi itsensä nöyrästi vain ”tiedotusmonisteeksi”, ei lehdeksi. Tuon ajan ulkoasu erehdyttävästi muistuttaakin näkemiäni rippikoulun leirilehtiä. Tiedotteessa muistutettiinkin: ”Toimikuntamme on päättänyt ryhtyä julkaisemaan neljä kertaa vuodessa tiedotuslehteä (halpa painoasu) nimeltä Kytkin.”

Kytkin_tiedote75Halvoissa kuorissa Kytkimen jutut ovat kuitenkin olleet arvokkaita läpi vuosien ja sivuilla on punnittu isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Varhaisimmista numeroista vastasivat Toivo I. Palo ja Juhani Veikkola. Vuonna 1977 tapahtui vahdinvaihdos, kun Palo jäi eläkkeelle, Veikkolasta tuli johtava sihteeri ja Marja Kantanen puolestaan valittiin sosiaalieettisten kysymysten sihteeriksi. Monien mielissä Kytkin ja Marja Kantanen ovat kuuluneet aina kiinteästi yhteen. Kytkin-lehden ensimmäinen digitaalinen numero huhtikuussa 2016 haluaakin onnitella ja kiittää Marjaa pitkästä ja ansiokkaasta työurasta kirkon yhteiskunnallisessa työssä.

Kytkin-lehti on välillä ollut lopun edessä, kun lukijamäärät ovat laskeneet ja suuruuden ideologialla on etsitty yhteistyötä. Lehden lopettamistakin on esitetty. Ehkä Kytkin-lehden jääminen henkiin on ollut yksi osoitus Marja Kantasen määrätietoisuudesta tahtojen taisteluissa. Sen ansiosta on päästy nykyhetkeen, joka tarjoaa uuden ulapan, bittimeren, jossa toista rantaa ei näy.

Kytkin-lehti kiittää Marja Kantasta ja toivottaa hyvä eläkepäiviä Kuva: Raili Suviranta
Kytkin-lehti kiittää Marja Kantasta ja toivottaa hyvä eläkepäiviä
Kuva: Raili Suviranta

Uudistuneen digiKytkimen ensimmäinen numero hakee suuria ja pieniä linjoja menneiltä neljältä vuosikymmeneltä: miten ovat muuttuneet kirkko ja yhteiskunta? mihin kannattaa kiinnittää huomio, kun etsii tämän hetken muutoksen suurta kuvaa? Kirjoittajat ovat valinneet oman näkökulmansa ja piirtävät tarkkanäköisesti kuvaa muutoksista.

Kytkin on kirkon ja yhteiskunnan rajapinnan keskustelufoorumi, joka tarjoaa tilan nopealle ja yllättävälle uutisoinnille, mutta myös mahdollisuuden tuoda julkisuuteen erilaisia tahoja kiinnostavia teemoja ja myös mahdollisuuden julkaista pidempiäkin tekstejä – jos asia sitä vaatii.

Kytkin-lehti toimii käsi kädessä ”Kirkko ja yhteiskunta” Facebook-ryhmän kanssa. Myös Kytkimeen voi kirjoittaa kommentteja, mutta niiden tulee olla mieluummin muotoiltu yleisönosaston tapaan kirjoituksiksi lyhyiden pikachattien sijaan. Sähäkät keskustelut kulkekoot siis facebookin ja twitterin kautta (kyllä, Kytkin on siis myös twitterissä, @kirkonkytkin), pidemmät puheenvuorot ovat tervetulleita Kytkimen kommentteihin.

Jatkossa etsimme erilaisia tapoja käydä keskustelua, kuulla ja tulla vaikutetuksi.

Harppaus somen välineisiin antaa työvälineet yksinkertaisille asioille: evankeliumille, auttamistyölle ja vaikuttamiseen. Jumalan valtakunnan matkaajien, kyselijöiden ja tekijöiden osalla mitään näistä ei kannata irrottaa tyystin muista. Elämä on kokonaisuus, vaikka Kytkimen tarkastelussa yhteiskunnalliset kysymykset ovat etusijalla.

Tarkoitus ja tekijät

Tarkoituksena on julkaista kysymyksiä, tietoa ja kokemuksia kirkon ja yhteiskunnan rajapinnalla tapahtuvista asioista. Taustalla on kirkkohallituksen yksikkö Jumalanpalvelus ja yhteiskunta, mutta foorumit tarjoavat epävirallisen yhteydenpitokanavan kaikille kiinnostuneille. Kirkko on kutsuttu maailmaan ja kaiken inhimillisen keskelle.

Asialistalle kuuluvat muun muassa: työ ja työttömyys, ihmisoikeudet, kestävä kehitys, rauhan kysymykset, köyhyyden ja eriarvoisuuden teemat. Yhteiskunnallinen työ edellyttää aina myös diakoniaa ja diakonia yhteiskunnallista näkökulmaa: siksi Facebook sivu ja Kytkin-lehti ovat myös yksi näkökulma keskusteluun evankeliumin ja lähimmäisyyden toteutumisesta.

Anna palautetta

Uuden Kytkimen luomisessa upean ja antaumuksellisen työn tekniseen ja visuaaliseen toteutukseen ovat tehneet Juho Ruohola ja Milla Cotterill. Iso kiitos mainiosta yhteistyöstä!

Kehitämme Kytkin-lehteä. Digitaalinen matka on vasta alussa ja siksi toivomme, että käyttäjänä jaksat antaa palautetta sisällöstä, tekstien lukemisesta eri välineillä ja selaimilla.
Onko tekstien löytäminen helppoa? Mistä aiheista toivoisit juttuja? Sivun alalaidassa on palautelinkki. Kiitos, kun haluat kehittää Kytkin-lehteä!

Kari Latvus
Päätoimittaja
@latvus
@kirkonkytkin