• 12.7.2017 Kari Latvus, päätoimittaja - talous/yhteiskuntakeskustelu

    Tupakkateollisuus lobbaa Porin SuomiAreenalla

    Professori Heikki Hiilamo väittää Philip Morris –tupakkatehtaan toimintaa Porin SuomiAreenassa härskiksi vedätykseksi, jonka tapahtumanjärjestäjä MTV hyväksyy. Philip Morris järjesti Porissa suuren pahekeskustelun. Philip Morris oli teettänyt tilaisuuttaa varten myös tutkimuksen suomalaisten paheista tutkimuslaitos Kanterilla. Siinä selvitettiin arkisten herkkujen kuten jäätelön, makeisten, alkoholin tai grilliruokien nauttimista ja samalla kysyttiin myös paheiden salaamisesta. Jatka lukemista »

Kuka kuuntelee köyhiä? Köyhyyden asiantuntijaverkko täyttää 8-vuotta

22.12.2016 Tuula Paasivirta - Eriarvoisuus/Köyhyys

Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto syntyi huhtikuussa 2008. Joukkomme halusi silloin ja haluaa edelleen nostaa keskusteluun köyhien asioita eri näkökulmista ja erityisesti antaa äänen köyhille itselleen. Ilman kokemusasiantuntijoita koko verkostoa ei olisi olemassa.

Jatka lukemista »

Historiallinen tulevaisuus

25.11.2016 TT, dos. Juha Meriläinen - Globalisaatio/Ihmisoikeudet/Köyhyys/talous

”Älä mieti menneitä, älä turhaan mieti tulevaa. Kerro mulle, miten historiaa luetaan. Tässä hetkessä on kaikki, mitä tarvitaan, ja me voidaan tehdä ihan mitä halutaan.” Yhteiskuntakriitikkona tunnettu suomalainen rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface kritisoi laulussaan ”Miten historiaa luetaan?” ironiseen sävyyn ihmisten historiattomuutta ja välinpitämättömyyttä. Moderni orjakauppa rehottaa, asekauppa kukoistaa ja Tyynessämeressä kelluu Espanjan kokoinen roskalautta. … Jatka lukemista ”Historiallinen tulevaisuus”

Jatka lukemista »

Matkalla alas

25.11.2016 Timo Vihavainen, professori - Globalisaatio/politiikka

Vuodet 1979-1980 muistuvat kyllä allekirjoittaneenkin mieleen eräänlaisena käännekohtana. Silloin alkoi virtaus takaisin Neuvostoliiton ja oikeaoppisen kommunismin ihailusta ”uusfilosofiaan”. Utopian umpikuja oli viimeinkin ymmärretty jopa maamme älymystön piirissä.

Jatka lukemista »

Diacorin kaupalla haetaan diakoniaan varmempaa tulovirtaa

25.11.2016 Kari Latvus - diakonia/talous

Suomalaisen terveysalan myllerrys toi esiin keskiviikkona (23.11.2016) julkaistun suunnitelman diakoniataustaisen Diacorin fuusiosta lähinnä kansainvälisten sijoittajien omistamaan Terveystaloon. Diacorin pääomistaja on Helsingin Diakonissalaitos (HDL), siis yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on edistää diakoniaa osittain terveysliiketoiminnasta saaduilla rahoilla.

Jatka lukemista »

Herääminen pimeään, epätoivoon ja marraskuuhun

25.11.2016 Juha Luodeslampi - diakonia/Eriarvoisuus/teologia

Juhani Rekolan varhaisista kirjoituksista koottu Herääminen pimeään (Kirjapaja 2016) on jännittävä katsaus suuren teologin varhaisten kirjoitusten maailmaan, aikaan jolloin hän ei ollut vielä Hän. Rekola on myöhemmin tunnettu esseisti, jonka sanat avaavat ajatusten ahtojäätä niin, että lukijalle jää tilaa myös omille ajatuksilleen.

Jatka lukemista »

Rinnallakulkija ja kirjoitetun sanan mestari – Juhani Rekolan syntymästä 100 vuotta

20.10.2016 Juhana Unkuri - diakonia/yhteisöt

Tarina kertoo naisesta, joka kohtasi vuosia sitten jossakin tukholmalaisen Slussenin sissin, asunnottoman alkoholistin. Nainen tuli maininneeksi, että hän tunsi Juhani Rekolan. Tämän kuultuaan mies polvistui ja suuteli naista kädelle, kunnioituksesta Rekolaa kohtaan.

Jatka lukemista »

2016, Brexit ja Trump

6.11.2016 Kari Latvus - Globalisaatio/Ihmisoikeudet/politiikka

Englannissa Brexit-äänestys ja Yhdysvalloissa Donald Trumpin valinta presidentiksi. Britanniassa brexitpuoli voitti vaalit, ja Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi on erittäin mahdollista. Vaikka erilaiset kyselyt povaavat Hillary Clintonille voittoa, niin moni asia viittaa siihen, että yllätystuloksena Trump voi voittaa vaalit. Jos näin käy, niin siirrymme vuonna 2016 arvaamattomaan aikakauteen.

Jatka lukemista »

Raportti maailman puhutuimmasta miehestä

6.11.2016 Kari Latvus, Kytkin-lehden päätoimittaja - Globalisaatio/politiikka/yhteisöt

Monet pitivät Donald Trumpin tuloa mukaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin huonona pilana. Jos kukaan ei pitänyt Trumppia varteenotettava poliitikkona tyylin, työkokemuksen tai epävakaan luonteen vuoksi, niin vielä vähemmän kukaan uskoi menestysmahdollisuuksiin. Tästä huolimatta 8.11.2016 lähes koko maailma pidättää hengitystään äänestystulosta odottaessaan.

Viimeistään nyt on syytä paneutua siihen, kuka Donald Trump on ja mistä kansansuosiossa on kysymys.

Jatka lukemista »

Niukkuuden ajan historisismit ja ennustukset

1. Johdanto: Mistä nyt puhutaan? Tuhoutuvatko länsimaat? Mitä maailmalle tapahtuu? Ensimmäisen kimmokkeen tämäntyyppiseen kirjoitukseen sain pari vuotta sitten Amsterdamin lentokentällä. Lentoa odotellessani piipahdin kirjakaupassa ja hieman hätkähdin. Englanninkielisistä tietokirjoista esiteltiin kymmenen myydyimmän kirjan listaa. Top ten -luettelon kirjoista viisi oli enemmän tai vähemmän länsimaisen kulttuurin tai Euroopan tuhoa käsitteleviä oman aikamme historian tulkintoja. Olin silloin … Jatka lukemista ”Niukkuuden ajan historisismit ja ennustukset”

Jatka lukemista »

Tilaa uutiskirje

Tilaa sähköpostiin tieto uusista artikkeleista

Asiasanat

Arkistot

Kategoriat